MEDIEREA IN CAUZE DE DREPTUL FAMILIEI

CAUZE DE DEREPTUL FAMILIEI
 
Medierea poate fi folosita in rezolvarea oricaror probleme ce tin de dreptul familiei: continuarea sau desfacerea casatoriei, partajul de bunuri comune, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia parintilor la intretinerea copiilor, orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii. Medierea familiala asigura cuplurilor posibilitatea de a decide propriul lor viitor, de a-si rezolva conflictele si de a ajunge la un acord care sa corespunda nevoilor si intereselor fiecarui membru al familiei.
 
Ce se poate media:
 
DIVORTUL AMIABIL
 
Prin mediere pot fi rezolvate neintelegerile dintre soti privind continuarea casatoriei, precum si alte neintelegeri care decurg din desfacerea unei casatorii. Daca se ajunge la divort, acesta se poate rezolva amiabil prin acordul sotilor, indiferent de durata casatoriei ori daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie. Spre deosebire de divortul in instanta, la notar sau la starea civila, divortul amiabil prin mediere se solutioneaza intr-un timp mai scurt, asigura confidentialitatea celor discutate, este mai putin traumatizant si presupune costuri mai reduse. 
 
Pentru intocmirea Acordului de mediere, in cazul divortului amiabil la mediator, sunt necesare: actele de identitate ale sotilor, certificatele de nastere si de casatorie, iar daca este cazul, si certificatele de nastere ale copiilor. 
 
DIVORTUL CU MINORI
 
Odata cu desfacerea casatoriei, medierea poate fi folosita pentru a se stabili de comun acord: exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia sau intinderea obligatiei de intretinere datorata de parinti minorilor, acordul pentru deplasarea copilului in tara sau in strainatate, planul parental, programul de vizita, preum si orice alte neintelegeri care pot aparea intre parinti in legatura cu exercitiul drepturilor parintesti. Acordul de mediere trebuie incuviintat de catre instanta de judecata print-o hotarare de expedient. Desfacerea casatoriei din care au rezultat copii, prin mediere, este mai putin traumatizanta in mod special pentru copii, dar si pentru soti.
 
PENSIA DE INTRETINERE
Potrivit Codului civil, ambii parinti au obligatia de a-si intretine copii pana la varsta majoratului ori pana la finalizarea studiilor. Pensia de intretinere poate fi stabilita printr-un acord de mediere, gasindu-se astfel solutia optima atat pentru parinti cat si pentru copii, avand in vedere cresterea nevoilor copilului aflat in intretinere, diminuarea ori cresterea veniturilor unuia ori altuia dintre parinti.
 
PARTAJUL AMIABIL
 
Odata cu desfacerea casatoriei, se impune si partajarea bunurilor comune dobandite de catre soti in timpul casatoriei. Partajul realizat prin acordul de mediere se poate face inainte, odata cu pronuntarea sau dupa pronuntarea divortului, inaintea sau oricand in cursul procesului de divort. 
 
Prin partajul amiabil la mediator, pot fi evitate cheltuielile suplimentare cu expertii, martorii si onorariile avocatilor. Partile pot fi asistate sau reprezentate de catre avocati. Prin tehnici specializate, mediatorul inlatura tensiunile specifice unor astfel de situatii, ajutand sotii la identificarea unei solutii optime pentru ei privind impartirea bunurilor.
 
Prin acordul de mediere privind partajul amiabil al bunurilor comune se stabileste in concret distribuirea bunurilor si modalitatea de compensare a bunurilor retinute integral de catre unul dintre soti.
Pentru legalitatea acordului de mediere, sotii sunt datori sa prezinte mediatorului actele de proprietate ale bunurilor partajabile.
 
 
CONTRACTUL PRENUPTIAL
 
Conform Codului civil, cuplul care urmeaza sa se casatoreasca, dar si sotii casatoriti, pot incheia o Conventie matrimoniala, cunoscuta si sub denumirea de Contract prenuptial.
 
Contractul prenuptial ori Conventia matrimoniala este o intelegere incheiata inainte de casatorie, in timpul logodnei sau in timpul casatoriei intre viitorii/actualii soti, prin care se schimba regimul comunitatii legale cu cel al comunitatii conventionale.
 
Prin conventia matrimoniala partile au control si inlatura eventualele suspiciuni, conflicte sau neintelegeri referitoare la bunurile fiecaruia sau bunurile comune, asupra bunurilor prezente si viitoare, asupra realizarii succesiunii, asupra restituirii darurilor primite in timpul logodnei si a oricaror altor aspecte pe care sotii sau viitorii sotii doresc sa le clarifice si stabileasca.
 
Prin apelarea la un birou de mediator, partile elimina tensiunile unei astfel de discutii, intr-un cadru neutru si de confidentialitate.  
Pentru a deveni legal, Contractul prenuptial trebuie inregistrat si autentificat la notar, avand valoarea unui inscris sub semnatura privata intre soti/viitorii soti.

Informatii Contact

 

  • Calea Calarasilor nr. 57, Etaj 2,
    Sector 3, Bucuresti
  • La 5 minute de Piata Unirii
  • 0746 347 084