Ce este medierea

Medierea este un proces voluntar pentru rezolvarea disputelor, in care o a treia parte acceptata, denumita mediator autorizat, impartiala si neutra, fara putere autoritara in luarea deciziei, asista partile in disputa, in cadrul unei intalniri fata in fata, avand ca scop principal ca acestea sa ajunga la un acord acceptat, denumit acord de mediere, in beneficiul ambelor parti.
 
Medierea este o negociere asistata
Medierea este un proces structurat
Mediatorul ajuta partile in conflict sa-si coordoneze activitatea pentru a fi mai eficiente in procesul de negociere
Partile in disputa au totala putere in a decide solutia care rezolva disputa
Solutia este de tip castig - castig
Mediatorul nu este partizan, nu judeca ce parte are dreptate sau nu si nu are putere in luarea deciziei
 
Procedura de mediere este reglementata in Romania prin Legea nr. 192/2006, privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile ulterioare. 
 
Procedura de mediere si recunoasterea acordului de mediere in Uniunea Europeana este reglementata prin Directiva nr. 2008/52/CE, privind anumite aspecte ale medierii in materie civila si comerciala. 
 
Medierea se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile.
 
Persoanele fizice sau persoanele juridice au dreptul de a-si solutiona disputele prin mediere atat in afara, cat si in cadrul procedurilor obligatorii de solutionare amiabila a conflictelor prevazute de lege.
 
Nu pot face obiectul medierii drepturile strict personale, cum sunt cele privitoare la statutul persoanei, precum si orice alte drepturi de care partile, potrivit legii, nu pot dispune prin conventie sau prin orice alt mod admis de lege. 
 
In orice conventie ce priveste drepturi asupra carora partile pot dispune, acestea pot introduce o clauza de mediere, a carei validitate este independenta de validitatea contractului din care face parte. 
 

Informatii Contact

 

  • Calea Calarasilor nr. 57, Etaj 2,
    Sector 3, Bucuresti
  • La 5 minute de Piata Unirii
  • 0746 347 084