Efecte juridice

Pentru cauzele deja aflate pe rolul instantelor de judecata:

Potrivit art. 63 alin. 3 din Legea nr. 192/2006, cu modificarile ulterioare, privind medierea, acordul de mediere devine titlu executoriu pentru partile care se obliga, prin emiterea unei hotarari de expedient de catre instanta de judecata .

Potrivit art. 441 din Codul de procedura civila, hotararea de expedient este data de judecator printr-un singur termen, tinand cont de acordul de mediere redactat de  catre mediator, dupa verificarea conditiilor de fond si de forma prevazute de lege. (fara amanari; fara interogatorii; fara martori; fara expertize sau alte probe; fara timp pierdut in salile de judecata). Acordul de mediere va constitui dispozitivul hotararii judecatoresti.

Pentru cauzele care nu au fost inaintate inca instantei de judecata:

Potrivit art. 638 alin. 1 punctul 2 din Codul de procedura civila, prin autentificarea acordului de mediere de catre notar, acesta constituie titlu executoriu. Prin titlu executoriu se intelege acel inscris autentic in baza caruia executorul judecatoresc, obliga silit debitorul la repararea prejudiciului creat creditorului.

 

Informatii Contact

 

  • Calea Calarasilor nr. 57, Etaj 2,
    Sector 3, Bucuresti
  • La 5 minute de Piata Unirii
  • 0746 347 084